Blog

Camerabewaking wetgeving 2020

Een nieuwe camerawetgeving? Dit moet zeker in orde zijn:

België is vaak onduidelijk. Telkens wanneer er een nieuwe wetgeving doorgevoerd wordt, vergeet men vaak de praktische kant. Dat maakt het als burger vaak zeer ingewikkeld om te weten wat je moet doen. In deze blog delen we het advies dat we aan klanten meegeven wanneer ze camerabewaking plaatsen. Dat advies is gebaseerd op de informatie van de beroepsfederatie van bedrijven in de beveiliging sector.

De wetgeving in grote lijnen:

Om conform te zijn met de laatste wetgeving moet je 3 zaken in orde brengen.

  •  Een aangifte doen bij de overheid. Zodat de overheid weet dat jij camerabewaking gebruikt.
  • Een register van de beelden bijhouden. Bij wet mag je de beelden maximaal één maand bijhouden. Hoe dat gebeurt wordt om veiligheidsredenen bijgehouden in een officieel register.
  • Een pictogram ophangen bij elke ingang. Wanneer je mensen filmt met je bewakingscamera’s, moet je ze hiervan op de hoogte brengen. Dat doe je door een duidelijk pictogram op te hangen.

Laten we deze drie zaken elk in detail bekijken...

Aangifte van je camerabewaking

Voor je camerabewaking plaatst, moet je hier een aangifte van doen bij de overheid. In principe moet dit uiterst de dag voor de plaatsing van de camera’s gebeuren (ook al gebeurd dit in de praktijk niet altijd). Heb je momenteel al camerabewaking? Dan ben je verplicht hier aangifte van te doen voor 25 mei 2020. Gelukkig kan je dit makkelijk zelf doen. Op www.aangiftecamera.be kan je jezelf aanmelden met je elektronische identiteitskaart.

Online aangifte doen, dat lijkt wanneer je op de website komt op het eerste zicht zeer complex. 

Maak je geen zorgen als een deel van de velden verwarrend overkomen. Gelukkig kan je het grootste deel van de gevraagde velden open laten. Als je enkel de verplichte velden invult, gaat dit relatief makkelijk. Bedrijfsleiders hebben de optie om dit zelf te doen of door personeel uit te laten voeren. Wanneer je dit door personeel laat uitvoeren, ben je verplicht hen deze rol officieel te geven. Eens je je aangifte hebt ingediend, is de volgende stap het register.

Register aanmaken

In 2018 veranderde de wetgeving rond camerabewaking voor het eerst sinds 2007. Dit als gevolg van de nieuwe GDPR wetgeving. Een wetgeving die is opgesteld omtrent het beschermen van gegevens. Ook wel gekend als de wet van de gegevensbescherming. In de context van camerabewaking, zorgt deze wet er bijvoorbeeld voor dat de beelden enkel voor beveiligingsdoeleinden gebruikt kunnen worden. Zo moet er aangegeven worden waar de beelden bewaard worden en mogen ze nooit langer dan een maand bewaard worden. Dit geef je ook allemaal aan op www.aangiftecamera.be. Dit deel kan echter iets complexer worden. Om klanten hierbij te helpen, hebben we een digitaal werkblad gemaakt dat je hierin begeleid. Je kan dit samen met de officiële handleiding van de overheid downloaden door hier te klikken.

Als bedrijfsleider kan je hier weer een verantwoordelijke voor aanstellen. Hoe dan ook moet steeds iemand deze taak van functionaris – en daarbij de verantwoordelijkheid voor het register – op zich nemen. Ook dit update je jaarlijks of wanneer je iets verandert aan de camerabewaking installatie. Eens je dat gedaan hebt, ben je bijna klaar.

Je moet enkel nog…

Het pictogram ophangen

Als laatste ben je verplicht om iedereen die gefilmd wordt door je bewakingscamera’s daarvan op de hoogte te brengen. Iets waar veel mensen van schrikken. “Je wil toch dat ze niet weten dat ze gefilmd worden?”Maar bij wet is het verplicht iedereen hierover te informeren. Doe je dit niet? Dan kan je de beelden ook niet gebruiken als bewijsmateriaal wanneer nodig. Om mensen hier bewust van te maken, hang je aan elke ingang van het gefilmde domein een officieel pictogram op. Niet zomaar een pictogram… Op dit pictogram moeten enkel specifieke zaken vermeld staan. In de eerste plaats het officiële symbool dat aantoont dat er op deze locatie gefilmd wordt.

Dat ziet er zo uit:

Zoals je ziet is er onderaan dit bord nog ruimte vrij gehouden. Om te voldoen aan de camerabewaking wetgeving, moet je in deze open ruimte enkele gegevens vermelden:

  • “camerabewaking-wet van 21 maart 2007” op het bord vermelden. Als eerste vermeld je de camerabewaking wet. Zo maak je duidelijk dat dit bord verwijst naar de desbetreffende wetgeving.
  • Naam van de eigenaar. Daaronder vermeld je de naam van de eigenaar van de installatie. Dat kan zowel van jou als natuurlijk persoon of als rechtspersoon. Dit vul je aan met het officiële adres waarop je je bevindt en je officiële contactgegevens.
  • De contactgegevens van de functionaris van het register. Als je iemand in je bedrijf verantwoordelijk hebt gemaakt voor het verwerken van de camerabeelden, vermeld je zijn/haar contactgegevens hier ook.
  • Eventueel webadres met gdpr gegevens. Heb je een webpagina op je website waarin uitgelegd wordt wat er juist met deze camerabeelden gebeurt en hoe ze verwerkt worden? Vermeld deze dan ook.
  • ANPR. Als je gebruik maakt van ANPR camera’s – camera’s die automatisch nummerplaten herkennen en opslaan – ben je ook verplicht dit op het bord te vermelden. Dat doe je door ANPR in duidelijke drukletters op het bord te zetten.

Eens je deze gegevens hebt ingevuld, is je pictogram klaar

Maar mogelijk heb je er dus meerdere nodig om te garanderen dat iedereen zich ervan bewust is dat die gefilmd wordt. Officieel is een pictogram van 15cm x 10cm voldoende groot. Wij raden als voorzorg echter een pictogram van 30cm x 20cm of 60cm x 40cm aan om eventuele geschillen over de duidelijkheid van het pictogram uit te sluiten. Wij maken deze voor jou met de correcte gegevens erop.

Camera’s plaatsen volgens de camerabewaking wetgeving

Omdat we weten dat heel deze procedure vaak overweldigend is voor onze klanten, begeleiden we ze met het bovenstaand advies. Om alles nog even te herhalen:

  1. Doe (jaarlijks) een aangifte bij de overheid op www.aangiftecamera.be.
  2. Hou een officieel register bij dat steeds up-to-date blijft.
  3. Informeer mensen dat ze gefilmd worden met een pictogram.

Pas na je deze zaken in orde bracht, voldoe je aan de nieuwe camerabewaking wetgeving. Verder sturen we ook steeds een expert langs bij jou op locatie. Die zoekt dan samen met jou uit wat je juist nodig hebt. Als eerste gaat hij samen met jou bepalen wat het exacte doel is van de camera’s. Op die manier stelt hij een persoonlijk beveiligingsconcept op, op maar van jouw noden. Zo helpt hij je bepalen welk soort camera’s je nodig hebt en waar we ze plaatsten om aan je noden te voldoen. Informatie over de verschillende camera’s en hun doeleinden kan je terugvinden op onze website onder ‘camerabewaking’. Maar als je nu meteen 100% correct geïnformeerd wil worden, stuur ons dan een bericht via de contactpagina. Eén van onze experten neemt binnen de 24u contact met je op om je persoonlijk verder te helpen.

Hopelijk heeft deze blog je geholpen.

Veilige groeten en tot in de volgende blog,
Leen – zaakvoerster Jacobs Beveiliging

Ps. Vergeet het register en de handleiding niet de downloaden door hier te klikken.

Meer info over brandbeveiliging? Klik dan hier.

Geïnteresseerd? Wij helpen je graag verder!