Blog

Wat doe je bij brand? 7 serieuze overlevingstips

Ik ben Hans van Jacobs Beveiliging. Hieronder heb ik de belangrijkste zaken op gebied van brandveiligheid samengevat. In mijn jaren ervaring in deze sector heb ik geleerd wat de allerbelangrijkste acties zijn wanneer er brand uitbreekt.Van de preventie of zeg maar voorbereiding, tot wat je op het moment zelf doet. Laten we er meteen induiken zodat jij klaar bent voor elk scenario.

Rookmelders

Deze voelde je waarschijnlijk wel aankomen. Goed. Hopelijk heb je er dan ook al in je huis. Bijna alle slachtoffers die er de afgelopen jaren vielen als gevolg van brand, werden verrast in hun slaap. Dit komt omdat ons reukorgaan uitgeschakeld wordt wanneer we slapen. Je zal dus niet wakker worden van de geur. En wanneer je wakker wordt van de warmte, is het vaak al te laat. Bij wet ben je verplicht om één rookmelder per verdiep te plaatsen. Om jezelf echt te beschermen plaats je er best wel meer. Door meer rookmelders te plaatsten, ben jij sneller verwittigt wanneer er brand is – wat een drastisch verschil maakt – en kunnen de hulpdiensten beter geïnformeerd tewerk.

Blusdeken 

De meeste branden ontstaan in de keuken. Meestal is dat ook wanneer je bezig bent in de keuken. Deze branden zijn meestal meteen opgemerkt en dus nog makkelijk te blussen. Hiervoor gebruik je best een blusdeken. Dat is de veiligste en makkelijkste manier om een kleine brand te blussen. Hang een branddeken omhoog in je keuken (en andere ruimtes met een verhoogd risico) om zo snel te kunnen reageren in het geval van een kleine brand.

Brandblusser

Een andere manier om snel te reageren op een kleine brand, is met een brandblusser. Probeer hier echter GEEN friteuse mee te blussen, dat kan je enkel met een blusdeken. Anders wakker je de brand enkel verder aan. Bij grotere branden zal een brandblusser ook weinig doen. Probeer de brand dan ook niet te blussen. Je kan een brandblusser gebruiken om kleine, beginnende, branden te blussen voor ze uit de hand lopen. Wanneer je hier een echte brand mee probeert te blussen zal dit NIET lukken en verlies je enkel kostbare tijd die je nodig hebt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen.

Hulpdiensten verwittigen

Als je rookmelders gelinkt zijn aan je alarmsysteem, wordt de meldkamer ook automatisch verwittigd. Dat wil zeggen dat de hulpdiensten zo snel aanwezig zijn als dat mogelijk gaat. Ook is de brand vaak sneller geblust omdat de hulpdiensten meer informatie hebben voor ze ter plekken aankomen. De operatoren van de meldkamer benaderen de situatie volledig objectief. Hierdoor kunnen ze de hulpdiensten veel beter aansturen. Heb je meerdere rookmelders in je woning? Dan kunnen ze de hulpdiensten ook informeren over de brand zelf, want een drastische verschil kan maken bij het blussen van de brand.

Vluchtroute plannen

Wanneer er een rookmelder loeit en de brand te groot is om te blussen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk vluchten. Doe dit niet willekeurig. Want dat is een recept voor paniek. Zeker als je met meerdere samen woont. Je wil dat iedereen in het gebouw exact weet wat die moet doen in geval van brand. Spreek daarom vooraf een evacuatieplan af dat iedereen in veiligheid brengt. Vergeet hierbij geen rekening te houden met je huisdieren. Je hoeft dit niet complex te maken, enkel duidelijk. Zorg ervoor de ook je kinderen exact weten wat ze moeten doen. Langs waar gaan jullie naar buiten? Waar verzamelen jullie buiten? Zorg dat iedereen het antwoord op deze vragen weet. Eens je deze route bepaald hebt, wil je er ook voor zorgen dat deze route steeds vrij is.

Tip: Laat steeds een sleutel aan de binnenkant van je deur zitten.
Je wil ten zeerste vermijden dat je bij brand nog achter je sleutel moet zoeken.

Geen meldkamer? Bel dan pas naar de hulpdiensten eens iedereen veilig buiten is. Dat is steeds de prioriteit.

Sluit de brand in

Wanneer je naar buiten vlucht wil je met enkele zaken rekening houden. De eerste hiervan is dat je alle goederen achterlaat. Door snel spullen te halen, wijk je af van het afgesproken evacuatieplan en breng je iedereen in gevaar. Zijn er zaken die je zeker wil beschermen van een brand? Overweeg dan een brandkluis. Verder kan je tijdens het vluchten de brand nog wel bestrijden. Dat doe je simpelweg door alle deuren achter je te sluiten. Door dat te doen, zorg je ervoor dat het vuur zich minder snel verspreid. In de eerste plaats sluit je het vuur in, sluit je de rook in, maar zorg je er ook voor dat het vuur minder zuurstof krijgt om zichzelf mee te voeden.

Let op voor rook

Veel van de slachtoffers uit de laatste jaren vielen niet door de brand zelf, maar als gevolg van rookvergiftiging. De laatste overlevingstip gaat dus ook over rookvergiftiging. Je wil zo weinig mogelijk rook inademen. Dat doe je door:

  • Je mond en neus te bedekken. Hoe dikker de stof waarmee je je beschermt hoe beter. Liefst van al wil je de stof nat maken, zo hou je het meeste rook tegen. Dat is echter niet altijd een optie. Breng jezelf niet in meer gevaar door kost wat kost bij water te moeten raken. Dat is uiteindelijk waarschijnlijk gevaarlijker.
  • Laag bij de grond te blijven. Rook stijgt steeds omhoog. Hoe lager jij bij de grond blijf, hoe minder rook je in ademt. Natuurlijk wil je ook zo snel mogelijk naar buiten, ga dus ook niet proberen te kruipen.


Als je deze tips volgt zal je je overlevingskans drastisch verhogen. De eerste van deze tips is echter wel de belangrijkste. Plaats rookmelders. Want als je niet weet dat er een brand is, kan je er ook niet correct op reageren. Hoe je die juist plaatst en wat de wetgeving hierrond is kan je hier lezen. Je kan ons ook steeds contacteren voor een gratis risicoanalyse. Dan sturen wij gratis een beveiligingsexpert langs bij jou thuis die de zwakke plekken van de woning detecteert en jou adviseert in het beveiligen ervan. Mogelijk tot dan, en anders tot in één van onze volgende blogs.

Met vriendelijke groeten,
Hans – zaakvoerder Jacobs Beveiliging.

Bron: https://www.wonenvlaanderen.be/

Meer info over alarmsystemen? Klik dan hier.

Geïnteresseerd? Wij helpen je graag verder!